ESD védelem

Tudta Ön, hogy számítógépének javításakor, akár későbbi meghibásodások „kódolódhatnak” az alkatrészekbe?


Nem? Pedig, ez sajnos így van. A javítás során, ha azt nem ESD védett körülmények között végzik, a legnagyobb gondosság ellenére is, szinte biztosan sérül az eszköz.

Mi az az ESD?

Az ESD, angol ElectroStatic Discharge szó rövidítése. Jelentése: elektrosztatikus kisülés. Egészen biztosan, Ön is találkozott már ilyennel, mikor azt érezte, hogy egy fém tárgy érintésekor valami megcsípte, vagy mikor egy műszálas ruhadarab levételekor pattogó hangot (apró szikrákat) hallott. De ilyen a villám is, csak egy kicsit nagyobb.

Hogyan és miért keletkezik egy ilyen kisülés?

A normál tevékenységek során, több-kevesebb elektromos töltés halmozódik fel bennünk és környezetünkben. Mikor megérintünk egy tárgyat, amiben tőlünk eltérő mennyiségű töltés van, akkor történik egy ilyen kisülés. Sokszor ez olyan kicsi, hogy észre sem vesszük.

Ha annyira kicsi, akkor miért kell félteni tőle az alkatrészeket?

Mert azok tönkretételéhez már bőven elég nagy. Biztosan látott már nylont papírhoz tapadni. Ennek oka is ez a sztatikus feltöltődés. Meglepő, de ilyenkor több mint 10 000 V mérhető. Egy alkatrész általában max. 100V-os kisülést visel el.
Így, nem az a kérdés, hogy károsodik-e az alkatrész, hanem az, hogy mennyire!

Mennyire?

Jó esetben nagyon, és azonnal működésképtelen lesz, a szerviz ezt észleli és cseréli. Rosszabb esetben csak annyira károsodik, hogy még működésképes marad, de nagyobb terhelés alatt már hibázik, majd idővel működésképtelenné válik. Ha ez még a garanciaidőn belül történik, akkor szerencséje van, mert nem kerül pénzbe, csak kellemetlenségbe.

Mit tehetek, hogy ne járjak így?

Jól nézze meg, hogy a szerviz, ahol javíttatja számítógépét, milyen körülmények között végzi a javítást! Ha nem tiszta, rendezett körülményeket lát, és nincs ESD védelemmel ellátva a szerviz, akkor sajnos számíthat rá, hogy a javítás során – legyenek bármilyen lelkiismeretesek is – az eddig részletezett módon, károsítani fogják a számítógép alkatrészeit.

Hogy néz ki egy megfelelő ESD védelemmel ellátott szerviz?

Ha egy szerviz csak egy kicsit is foglalkozik ezzel a témával, akkor legalább szerelőmatracot használ, amihez egy csuklópánttal hozzáköti magát a szerviztechnikus. Ez azonban, messze nem a legjobb megoldás és egy ESD védelmet komolyan vevő szervizben ilyet akkor alkalmaznak, ha helyszíni javítást végeznek, tehát nincs más, jobb megoldási lehetőség. Egy komoly, hatásos ESD védelemmel ellátott szervizben, külön helyiség van erre kialakítva, ahová csak a megfelelő védelmet (földelést) biztosító ruházatban szabad belépni, miután egy erre szolgáló műszerrel ezt ellenőrizte a technikus. Másképp az ajtó nem is nyílik ki számára. A szerviz padlója, a bútorok, a szerszámok, az egyéb felszerelések mind-mind ESD védelemmel ellátottak kell legyenek.

Ha valahol nem ezt látom, akkor mit tegyek?

Ezt nem szeretnénk eldönteni Ön helyett, de mi csak olyan szervizben javíttatnánk a gépünket, ahol megfelelő az ESD védelem.

A Humansoft szervizében megfelelő ESD védelem van? Hogy tudok erről meggyőződni?

Természetesen, szervizünk magas szintű ESD védelemmel ellátott, hogy a lehető legjobban óvjuk a ránk bízott eszközöket.
Ha eljön hozzánk, nagyon szívesen megmutatjuk Önnek. Szervizszobánkat úgy alakítottuk ki, hogy ügyfeleink benézhessenek és meggyőződhessenek a javítás körülményeinek színvonaláról.

Bízza ránk elektronikai eszköze javítását!

Átfogó szervizszolgáltatások garanciális és nem garanciális eszközökre egyaránt.